Δευτέρα-Τετάρτη-Σάββατο: 09:00 - 14:00
Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή: 09:00 - 14:00 & 17:00 - 20:00

Τηλ. επικοινωνίας: 2892029569 & 6939389584
Προβλήματα που σχετίζονται με υψηλές θερμοκρασίες στον υπολογιστή

Προβλήματα που σχετίζονται με υψηλές θερμοκρασίες στον υπολογιστή

Ο υπολογιστής δεν αντέχει τις υψηλές θερμοκρασίες.

Η σωστή θερμοκρασία επεξεργαστή (CPU) και κάρτας γραφικών (GPU) είναι μια βασική προϋπόθεση για να λειτουργεί καλά. Γι’ αυτόν υπάρχει η θερμική πάστα και το ανεμιστηράκι που προστατεύουν το σύστημα.

Αν όμως η συσκευή σου ζεσταίνεται πολύ ή κλείνει χωρίς προειδοποίηση, τότε καλό είναι να αρχίσεις να ελέγχεις τακτικά τη θερμοκρασία της.

Ποια είναι η κατάλληλη θερμοκρασία ενός υπολογιστής;

→ Ασφαλείς θερμοκρασίες της CPU
Για την CPU το ποσοστό εξαρτάται από το μοντέλο του επεξεργαστή και το όριο ασφαλείας που ορίζει ο κατασκευαστής. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει ένας αριθμός ιδανικός για όλες τις συσκευές. Ωστόσο, κατά μέσο θεωρείται ότι εάν η θερμοκρασία επεξεργαστή υπερβαίνει τους 90°C, τότε πιθανόν ο σύστημα του υπολογιστή να υπερθερμαίνεται.

→ Ασφαλείς θερμοκρασίες της GPU

Ένα αποδεκτό όριο για την κάρτα γραφικών της συσκευής μας είναι οι 85°C, το οποίο όμως εξαρτάται πάντα και από την χρήση της π.χ. σε περίπτωση που χρησιμοποιούμε το PC για gaming, μπορεί να υπερβεί το όριο.

Όταν ο υπολογιστής ξεπερνάει τη μέγιστη επιτρεπτή θερμοκρασία, μειώνει την απόδοσή του ή μπορεί να σβήσει για να προστατευτεί. Ωστόσο αυτό δεν τον προφυλάσσει ολοκληρωτικά. Αν η θερμοκρασία του επεξεργαστή είναι μόνιμα πάνω από το προβλεπόμενο όριο, ενδεχομένως να επηρεάσει τη διάρκεια ζωής της συσκευής σου και σε βάθος χρόνου να προκαλέσει βλάβη στη μητρική κάρτα.

Γιατί υπερθερμαίνεται ο υπολογιστής;

Σύστημα εξαερισμού: Αν έχεις να καθαρίσεις τη συσκευή 2-3 χρόνια, δεν χρειάζεται να ψάξεις μακριά. Έχεις τον βασικό ένοχο: σκόνη. Έχεις και την βασική λύση: ο Η/Υ ή το laptop σου χρειάζονται καθαρισμό.
Θερμοαγώγιμη πάστα: Πρόκειται για μια ουσία που εφαρμόζεται μεταξύ του επεξεργαστή και της ψύκτρας θερμότητας και σφραγίζει τα κενά αέρα για να μην ανταλλάσουν θερμότητα. Με τη φθορά του χρόνου όμως, χαλάει και γίνεται λιγότερο αποτελεσματική. Γι’ αυτό θέλει ανανέωση -τουλάχιστον- κάθε 2 χρόνια.
Βλάβη υπολογιστή: Ίσως έχει χαλάσει ο ανεμιστήρας ή η κάρτα γραφικών, με αποτέλεσμα να ανεβάζουν τη θερμοκρασία της συσκευής και χρειάζονται άμεσα αντικατάσταση – επισκευή.

Προβλήματα που σχετίζονται με την εξασθένιση της μπαταρίας

Προβλήματα που σχετίζονται με την εξασθένιση της μπαταρίας

Η μπαταρία του κινητού αδειάζει γρήγορα
Αδειάζει γρήγορα η μπαταρία του κινητού σου;

Οι περισσότεροι χρήστες των smartphone πιστεύουν ότι όταν το κινητό τους αποφορτίζεται γρήγορα, οφείλεται κυρίως σε βλάβη της μπαταρίας. Πριν φτάσουμε όμως εκεί, πρέπει πρώτα να αποκλείσουμε τους υπόλοιπους παράγοντες που εμφανίζουν το ανεπιθύμητο “5% μπαταρίας” στην οθόνη μας.

Ας δούμε λοιπόν τους πιθανούς λόγους που η μπαταρία του κινητού σου μειώνεται, καθώς και τι μπορείς να κάνεις για να αποφύγεις τα “battery drains”.

1. Φωτεινότητα & λειτουργία οθόνης

Το έχεις ξανακούσει ή το υποψιαζόσουν, και είναι αλήθεια. Η φωτεινότητα της οθόνης επηρεάζει την ενεργειακή απόδοση του κινητού σου. Αν θέλεις να κερδίσεις ώρες χρήσης, χαμήλωσε τη φωτεινότητα του κινητού στο 30-40% ή ρύθμισε την αυτόματη λειτουργία για να το κάνει μόνο του. Επίσης, βάλε ένα όριο σβησίματος οθόνης 15”, για να βοηθάς τη μπαταρία να ξεκουραστεί.

2. Εφαρμογές που τρέχουν στο παρασκήνιο

Ο νο.1 λόγος για την εξάντληση της μπαταρίας: ο επεξεργαστής. Η CPU λειτουργεί σε στάδια, από το Deep Sleep μέχρι τον συγχρονισμό πολλών εφαρμογών, ανάλογα με τη χρήση του κινητού. Υπάρχουν όμως εφαρμογές που τρέχουν στο παρασκήνιο, καταναλώνουν ενέργεια, ισχύ και δεδομένα και δεν αφήνουν το κινητό σου να «ησυχάσει».

Αν κάθε πρωί που ξυπνάς έχεις -30% μπαταρίας, χωρίς να το έχεις χρησιμοποιήσει καθόλου, κατέβασε το CPU Spy για Android για να δεις πόσο χρόνο «ξοδεύει» η CPU σου στην κατάσταση Deep Sleep. Αν το ποσοστό είναι πολύ, χρησιμοποίησε το BetterBatteryStats για να εντοπίσεις την εφαρμογή που ξυπνάει τον επεξεργαστή σου, πατώντας “Partial Wakelocks” και μετά “Since Unplugged”.

Για τα iOS αντίστοιχα μια καλή εφαρμογή είναι το CPU-x Dasher z Battery life.

3. Live Wallpapers

Μπορεί να είναι εντυπωσιακά, αλλά είναι και «εχθρός» της μπαταρίας σου. Προτίμησε ένα στατικό ασπρόμαυρο φόντο στην οθόνη σου.

4. Δίκτυο και GPS

Σου χρειάζονται συχνά, αλλά όχι συνέχεια. Γι’ αυτό καλό είναι να ρυθμίσεις το δίκτυο και την τοποθεσία σου, ανάλογα με τη χρήση. Για παράδειγμα, όταν βρίσκεσαι σε μέρος που δεν έχει καλό σήμα, η κεραία του κινητού σου μετακινείται ανάμεσα σε 4G, 3G και 2G και καταναλώνει ενέργεια χωρίς λόγο. Ρύθμισε τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας σε ένα δίκτυο και κλείσε το WiFi όταν δεν το χρησιμοποιείς. Το GPS παρόλο που σπάνια λειτουργεί χωρίς να χρειάζεται, αξιοποιείται από πολλές εφαρμογές με Geotagging, οπότε καλό θα ήταν να απενεργοποιείς την υπηρεσία τοποθεσίας όταν δεν είναι απαραίτητη.

5. Θερμότητα

Αν έχεις το κινητό συνέχεια στο χέρι σου, το εκθέτεις και σε θερμοκρασίες που δεν συμπαθεί η μπαταρία σου. Όσο πιο υψηλή η θερμοκρασία, τόσο πιο χαμηλή η απόδοση της μπαταρίας. Τα iPhone έχουν ενσωματωμένη λειτουργία για να σε ενημερώνουν όταν η αύξηση της θερμοκρασίας είναι επικίνδυνη. Για τα Android αντίστοιχα υπάρχει το Cooling Master. Καλό είναι όμως να το προστατεύεις και να το τοποθετείς στην τσάντα σου όταν βρίσκεσαι σε εξωτερικούς χώρους.

6. Συγχρονισμός των εφαρμογών

Υπάρχουν εφαρμογές που ενημερώνονται διαρκώς για να είναι λειτουργικές, όπως ο καιρός, twitter, email κτλ. Κάποιες από αυτές μπορείς να τις ρυθμίσεις αυξάνοντας το διάστημα αυτόματης ανανέωσης, ώστε να συγχρονίζονται όσο πρέπει. Για παράδειγμα: 8 ώρες είναι ένα καλό μεσοδιάστημα μεταξύ των συγχρονισμών του καιρού για να έχεις πλήρη εικόνα τον καιρικών συνθηκών, δεν χρειάζεται να ανανεώνεται κάθε μία ώρα.

7. Ειδοποιήσεις

Ο ρυθμός των ειδοποιήσεων που προωθούνται αυτόματα από τις εφαρμογές, είναι άλλος ένας «εχθρός» της μπαταρίας. Η ενεργοποίηση της οθόνης, ο ήχος και η δόνηση, καταναλώνουν μπαταρία χωρίς να το καταλαβαίνεις. Αν κλείσεις τις ειδοποιήσεις των εφαρμογών, η απόδοση της μπαταρίας σου θα βελτιωθεί αμέσως.

Πώς θα καταλάβεις ότι «φταίει» η μπαταρία;

Αν τίποτα από τα παραπάνω δεν βελτιώσει την απόδοσή της, τότε είναι πιθανό η μπαταρία σου να αντιμετωπίζει βλάβη και να χρειάζεται αντικατάσταση.

Οι 10 πιο πιθανές ενδείξεις ότι η μπαταρία χρειάζεται αντικατάσταση είναι:

Η μπαταρία διαρκεί λιγότερο από 4 ώρες χρήσης
Αδειάζει ανεξήγητα ακόμα και όταν βρίσκεται σε αναμονή
Δεν φορτίζει μέχρι το 100% αλλά κολλάει στο 99%
Η ένδειξη του ποσοστού της μπαταρίας δεν μεταβάλλεται
Η ένδειξη του ποσοστού της μπαταρίας μεταβάλλεται χωρίς σωστή μέτρηση, από 10% φτάνει 40%
Δείχνει φορτισμένο και μετά από μια κλήση έχει πέσει στο 10%
Το κινητό σβήνει απότομα ενώ έχει μπαταρία
Το κινητό κάνει συχνές επανεκκινήσεις
Το κινητό δεν μπορεί να φορτιστεί
Η μπαταρία έχει φουσκώσει

Σωστή επιλογή ακουστικών για κινητά

Σωστή επιλογή ακουστικών για κινητά

Επιλογή ακουστικών για κινητά.

Ακουστικά ψείρες
Ίσως η πιο διαδεδομένη κατηγορία ακουστικών είναι οι “ψείρες”, τα ακουστικά δηλαδή που διακρίνονται για το μικρό τους μέγεθος, το ελάχιστο βάρος και τη φορητότητά τους. Πολλά από αυτά μάλιστα διαθέτουν πλήκτρα ελέγχου της μουσικής, αλλά και μικρόφωνο για να χρησιμοποιηθούν ως hands free.

Χωρίζονται με τη σειρά τους σε δύο κατηγορίες: τα in-ear και τα earbuds, με τη διαφορά να έγκειται στον τρόπο με τον οποίο τοποθετούνται στο αυτί και στη δυνατότητα αποκλεισμού των εξωτερικών θορύβων.

Μεγάλα ακουστικά
Για τους απαιτητικούς λάτρεις της μουσικής, η επιλογή μεγάλων ακουστικών είναι μονόδρομος, ασχέτως των σχολίων που πιθανόν να εισπράξετε όταν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο αφού η χρήση τους δεν είναι διαδεδομένη. Τα πολλά dB και το μεγαλύτερο εύρος ηχητικού σήματος που παρέχουν τα περισσότερα ακουστικά αυτής της κατηγορίας, είναι εγγύηση για καθαρό ήχο σε μεσαίο και υψηλό εύρος συχνοτήτων και δυνατό μπάσο, ανάλογα πάντα με το μοντέλο.

Βέβαια, μειονέκτημα παραμένει η όχι τόσο εύκολη φορητότητά τους, αν και πολλές εταιρείες κάνουν σημαντική προσπάθεια να μειώσουν τον όγκο τους κατά τη μεταφορά. Επιπλέον, η πολύωρη χρήση κατά πάσα πιθανότητα θα σας κουράσει, ειδικά αν στο περιβάλλον επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες.

Ακύρωση Θορύβου (noise cancellation) και Απομόνωση Θορύβου (noise isolation)
Εάν σας απασχολούν οι εξωτερικοί θόρυβοι κατά την ακρόαση της μουσικής σας, στην αγορά θα βρείτε ακουστικά τα οποία διαθέτουν σύστημα ακύρωσης θορύβου ή ορισμένα τα οποία αναφέρουν ότι απομονώνουν πλήρως το θόρυβο. Οι δύο αυτές τεχνολογίες δεν είναι ίδιες, αφού κατά την ακύρωση θορύβου, η οποία είναι και η πιο αποτελεσματική, τα ακουστικά «φιλτράρουν» τους ανεπιθύμητους εξωτερικούς θορύβους με το να εκπέμπουν ήχο στον ίδιο τόνο.

Από την άλλη, στην περίπτωση της απομόνωσης θορύβου, τα ακουστικά που διαθέτουν αυτήν τη δυνατότητα καλύπτουν εντελώς το αυτί, αποκλείοντας με φυσικό τρόπο τον εξωτερικό ήχο στο να εισέλθει στο εσωτερικό, συνήθως με κάποια επέκταση στο σχεδιασμό τους.

Ασύρματα ακουστικά
Η ασύρματη τεχνολογία δεν θα μπορούσε να λείπει και από τα ακουστικά, αφού προσφέρει σημαντικά πιο άνετη χρήση, χωρίς να υπάρχει καλώδιο, το οποίο περιορίζει άλλωστε σημαντικά και τις κινήσεις σας.

Βέβαια δεν είναι όλα ρόδινα, καθώς η μετάδοση του ήχου στη συντριπτική πλειοψηφία αντίστοιχων προτάσεων γίνεται μέσω της τεχνολογίας Bluetooth, η οποία εξαιτίας των τεχνικών περιορισμών της, δεν μπορεί να προσφέρει την ίδια ποιότητα ήχου με τα ενσύρματα ακουστικά. Στα ασύρματα ακουστικά η μετάδοση του ήχου γίνεται με τη χρήση αλγορίθμων συμπίεσης που οδηγούν σε απώλεια ποιότητας ήχου, με την τελευταία πρόταση του aptX Bluetooth codec που βρίσκουμε σε πολλά νέα μοντέλα ασύρματων ακουστικών, να πετυχαίνει μια βελτίωση της κατάστασης.

Gaming ακουστικά
Πόσοι από εμάς δεν έχουμε χρησιμοποιήσει ακουστικά για να απολαύσουμε καλύτερα τη μουσική, τις εκρήξεις και τους πυροβολισμούς που συνοδεύουν συνήθως ένα βιντεοπαιχνίδι, χωρίς να ενοχλούμε τον περίγυρο μας;

Οι εταιρείες τα τελευταία χρόνια έχουν προχωρήσει στην κυκλοφορία εξελιγμένων gaming ακουστικών, τα οποία φέρνουν την όσο το δυνατόν καλύτερη ηχητική εμπειρία του παιχνιδιού, ικανοποιώντας ακόμα και τους πιο απαιτητικούς gamers. Τα ακουστικά αυτής της κατηγορίας είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία μεγάλα σε μέγεθος και καλύπτουν το αυτί (over-the-ear), ενώ διαθέτουν και μικρόφωνο το οποίο επιτρέπει τη συνομιλία με άλλους gamers κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, κάτι που είναι απαραίτητο για όσους παίζουν παιχνίδια πρώτου προσώπου και όχι μόνο.

Τα 10 καλύτερα Antivirus για το 2021

Τα 10 καλύτερα Antivirus για το 2021

Τα 10 καλύτερα Antivirus για το 2021

1. Norton 360 — Το Καλύτερο Antivirus για Windows και Android
2. McAfee Total Protection — Το Καλύτερο για Ασφάλεια στο Διαδίκτυο (+ η Καλύτερη Εφαρμογή Antivirus για iOS)
3. Intego — Το Καλύτερο Antivirus για Mac
4. Bitdefender Total Security — Η πιο Ολοκληρωμένη Σουίτα Ασφαλείας για το Διαδίκτυο
5. TotalAV — Το πιο Εύκολο Λογισμικό Antivirus που Μπορείτε να Χρησιμοποιήσετε
6. Avira Prime — Εξαιρετική Σάρωση Antivirus + Βελτιστοποίηση Συστήματος
7. BullGuard — Το Καλύτερο Antivirus για Προστασία Υψηλής Ισχύος (και για Gamers)
8. Panda Dome — Το Καλύτερο για Ευέλικτες Τιμές
9. Kaspersky Internet Security — Το Καλύτερο για Ηλεκτρονικές Αγορές και Τραπεζικές Συναλλαγές
10. Trend Micro — Το Καλύτερο για Προστασία από Ηλεκτρονικό Ψάρεμα (Phishing)

Ως ελάχιστες προδιαγραφές, ένα λογισμικό antivirus θα πρέπει να περιλαμβάνει προστασία από νέες και προηγμένες μορφές κακόβουλου λογισμικού — ιούς, λογισμικό υποκλοπής (spyware), rootkits, σκώληκες (worms), δούρειους ίππους (trojans) και λογισμικό εκβίασης για απόσπαση λύτρων (ransomware).

Open chat
Hello
Can we help you?