Δευτέρα-Τετάρτη-Σάββατο: 09:00 - 14:00
Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή: 09:00 - 14:00 & 17:00 - 20:00

Τηλ. επικοινωνίας: 2892029569 & 6939389584

Προβλήματα που σχετίζονται με υψηλές θερμοκρασίες στον υπολογιστή

iFixit4u - Επισκευές ηλεκτρονικών συσκευών > Our news > Computers - Laptops > Προβλήματα που σχετίζονται με υψηλές θερμοκρασίες στον υπολογιστή
Προβλήματα που σχετίζονται με υψηλές θερμοκρασίες στον υπολογιστή

Ο υπολογιστής δεν αντέχει τις υψηλές θερμοκρασίες.

Η σωστή θερμοκρασία επεξεργαστή (CPU) και κάρτας γραφικών (GPU) είναι μια βασική προϋπόθεση για να λειτουργεί καλά. Γι’ αυτόν υπάρχει η θερμική πάστα και το ανεμιστηράκι που προστατεύουν το σύστημα.

Αν όμως η συσκευή σου ζεσταίνεται πολύ ή κλείνει χωρίς προειδοποίηση, τότε καλό είναι να αρχίσεις να ελέγχεις τακτικά τη θερμοκρασία της.

Ποια είναι η κατάλληλη θερμοκρασία ενός υπολογιστής;

→ Ασφαλείς θερμοκρασίες της CPU
Για την CPU το ποσοστό εξαρτάται από το μοντέλο του επεξεργαστή και το όριο ασφαλείας που ορίζει ο κατασκευαστής. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει ένας αριθμός ιδανικός για όλες τις συσκευές. Ωστόσο, κατά μέσο θεωρείται ότι εάν η θερμοκρασία επεξεργαστή υπερβαίνει τους 90°C, τότε πιθανόν ο σύστημα του υπολογιστή να υπερθερμαίνεται.

→ Ασφαλείς θερμοκρασίες της GPU

Ένα αποδεκτό όριο για την κάρτα γραφικών της συσκευής μας είναι οι 85°C, το οποίο όμως εξαρτάται πάντα και από την χρήση της π.χ. σε περίπτωση που χρησιμοποιούμε το PC για gaming, μπορεί να υπερβεί το όριο.

Όταν ο υπολογιστής ξεπερνάει τη μέγιστη επιτρεπτή θερμοκρασία, μειώνει την απόδοσή του ή μπορεί να σβήσει για να προστατευτεί. Ωστόσο αυτό δεν τον προφυλάσσει ολοκληρωτικά. Αν η θερμοκρασία του επεξεργαστή είναι μόνιμα πάνω από το προβλεπόμενο όριο, ενδεχομένως να επηρεάσει τη διάρκεια ζωής της συσκευής σου και σε βάθος χρόνου να προκαλέσει βλάβη στη μητρική κάρτα.

Γιατί υπερθερμαίνεται ο υπολογιστής;

Σύστημα εξαερισμού: Αν έχεις να καθαρίσεις τη συσκευή 2-3 χρόνια, δεν χρειάζεται να ψάξεις μακριά. Έχεις τον βασικό ένοχο: σκόνη. Έχεις και την βασική λύση: ο Η/Υ ή το laptop σου χρειάζονται καθαρισμό.
Θερμοαγώγιμη πάστα: Πρόκειται για μια ουσία που εφαρμόζεται μεταξύ του επεξεργαστή και της ψύκτρας θερμότητας και σφραγίζει τα κενά αέρα για να μην ανταλλάσουν θερμότητα. Με τη φθορά του χρόνου όμως, χαλάει και γίνεται λιγότερο αποτελεσματική. Γι’ αυτό θέλει ανανέωση -τουλάχιστον- κάθε 2 χρόνια.
Βλάβη υπολογιστή: Ίσως έχει χαλάσει ο ανεμιστήρας ή η κάρτα γραφικών, με αποτέλεσμα να ανεβάζουν τη θερμοκρασία της συσκευής και χρειάζονται άμεσα αντικατάσταση – επισκευή.

Open chat
Hello
Can we help you?